1 3

Dažniausiai užduodami klausimai

Kas yra makadamijų riešutai?

Tai apvalūs riešutai, itin kietu lukštu, kurių branduolys pasižymi šviesia spalva ir yra naudojamas maistui. Makadamijų riešutai auga ir bręsta ant visžalių medžių (Macadamiaintegrifolia arba M. tetraphylla), kilusių iš Australijos ir plačiai auginamų Havajuose bei Afrikoje.

Kam yra naudojami makadamijų riešutai? 

Makadamijų riešutai yra naudojami maistui. Riešutų branduoliai gali būti vartojami švieži arba apdoroti.

Šis riešutas yra skanus ir sveikas užkandis neapdorotas arba paskrudintas ir dar pagardintas įvairiais priedais – prieskoniais, druska, medumi ar šokoladu.

Iš makadamijų riešutų galima gaminti užkandžius, kremus, užtepus, augalinį pieną, grietinėlę, jogurtą, spausti aliejų bei plačiai naudoti konditerijoje – pilnus riešutus, puseles, gabalėlius ar kremus, šis riešutas pasižymi švelniu ir subtiliu skoniu. 

Ar makadamijų riešutai naudingi sveikatai?

  • Makadamijos riešutuose yra daug sveikųjų riebalų. Vienoje makadamijos riešutų porcijoje taip pat yra maistinių skaidulų, baltymų, mangano, tiamino ir nemažai vario.
  • Makadamijų riešutų riebumas yra didesnis nei kitų populiarių riešutų, tokių kaip migdolai, anakardžiai, graikiniai riešutai ir kt. Daugiau nei 80proc. riebalų, esančių makadamijų riešutuose, yra mononesotieji riebalai, kurie yra naudingi sveikatai.

  • Jų vartojimas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką;
  • Jų vartojimas gali būti puiki prevencija vėžio vystymuisi;
  • Jų vartojimas gali palaikyti sveiką smegenų veiklą;
  • Jų vartojimas gali padėti svorio reguliavimui;
  • Jų vartojimas užtikrina sotumo jausmą ilgesniam laikui.

Straipsnis su nuorodomis į šaltinius ir detaliau pateikiamą informaciją: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324233 

Kodėl makadamijų riešutai tokie brangūs? 

Pagrindinė priežastis yra lėtas derliaus gavimo procesas. Nors yra dešimt makadamijų medžių rūšių, tik 2 brandina kokybiškus, maistui tinkamus riešutus ir tai užtrunka nuo septynerių iki dešimties metų, kol medžiai pradeda brandinti riešutus ir duoti derlių.

Riešutų derlius renkamas tik penkis - šešis kartus per metus, paprastai tai daroma rankomis.

Makadamijų riešutai turi storą lukštą, kuris yra itin tvirtas ir jam pašalinti reikalinga speciali įranga, dažniausiai lukštas yra pašalinamas prieš pardavimą, parduodami riešutų branduoliai, tačiau rinkoje galima įsigyti ir nelukštentų riešutų.

Lukštas kartu apsunkina prinokusių ir neprinokusių riešutų atskyrimą, todėl derliaus nuėmimo procesas yra reikalaujantis daug laiko ir išteklių.

Ar makadamijų riešutai tinkami diabetu sergantiems žmonėms? 

Makadamijos riešutai yra puikus maistas žmonėms sergantiems cukriniu diabetu ar tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs gliukozės kiekis. Makadamijų riešutai yra skanus užkandis su mažu GI, kurio sudėtyje yra sveikatai naudingų mononesočiųjų riebalų rūgščių. 

Ar makadamijų riešutai gali sukelti alergiją? 

Taip, žmonėms, kurie yra alergiški riešutams, makadamijų riešutai taip pat gali sukelti alergijos simptomus, tačiau tai yra labai individualu.

Pavyzdžiui, vertinat paplitimą, mažiau nei 5 procentai JAV žmonių, jautrių medžių riešutams, yra alergiški makadamijos riešutams.

Ar galima šaldyti makadamijų riešutus? 

Taip, norint kuo ilgiau išlaikyti makadamijų riešutus šviežius, galima juos laikyti šaldytuve arba šaldiklyje. Žemesnė temperatūra sulėtina gedimo procesų eigą ir tokiu būdu riešutas ilgiau išlaikomas šviežias. 

Ar makadamijų riešutai gali sugesti? 

Taip,  kaip ir visi kiti maisto produktai, makadamijų riešutai bėgant laikui ima gesti.

Nelukštentų riešutų galiojimo laikas yra ilgesnis nei išlukštentų, nes pašalinamas apsauginis barjeras ir aplinkos sąlygos lengviau paveikia riešuto branduolį.

Siekiant kuo ilgiau išlaikyti makadamijų riešutų kokybę, rekomenduojama pasirinkti tinkamas laikymo sąlygas. Laikyti reikėtų tamsioje ir vėsioje vietoje, sandariai uždarytame inde ar pakuotėje. Norint riešutus išlaikyti dar ilgiau, galima juos laikyti šaldytuve arba šaldiklyje. 

Kodėl rinktis makadamijų riešutų gėrimą? 

Makadamijos riešutų gėrimas pasižymi švelnesne kremiškesne tekstūra lyginant su kitais augaliniais gėrimais, nes savo sudėtyje turi daugiau riebalų.

Jame yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, jo sudėtyje nėra laktozės bei glitimo. Jis yra 100 % augalinės kilmės ir yra puiki alternatyva karvės pienui.

Makadamijų gėrimas turi švelnų riešutų poskonį, kuris puikai tinka kavai, glotnučiams, košėms, blynams  ar su pusryčių dribsniais.

Kodėl Baristoje cukraus yra 2,2 g, o Turmeric gėrime yra 4,5 g? 

Cukrai nėra dirbtinai pridėtas baltasis cukrus. Maistinėje deklaracijoje nurodytas cukrų kiekis – tai natūraliai esantys cukrūs gėrimo ingredientuose, kaip angliavandenių struktūros vienetai. Didžiausią kiekį nulemia ryžių sirupe esantys natūralūs cukrūs.

Kas yra saldžiųjų ceratonijų sėklų miltai  gėrime „Natural“?  

Tai yra saldžiųjų ceratonijų derva - natūralus polisacharidas, išskiriamas iš saldžiavaisio pupmedžio (Ceratoniasiliqua), naudojamas kaip tirštiklis, stabilizatorius ir emulsiklis. 

Kas yra gelano derva? 

Ji yra visuose „Macadamianutfarm“ gėrimuose. Tai  natūralus polisacharidas, kurį iš krakmolo gamina bakterijos Pseudomonaselodea. Naudojamas kaip tirštiklis ir stabilizatorius.